top of page

🍕 Sukker i pizzadeig? Den raskeste veien til dĂ„rlig pizza!

  • Forfatterens bilde: pizzashop.no
    pizzashop.no
  • 5. nov.
  • 2 min lesing

Ekte pizzadeig trenger tid – ikke sukker.


NĂ„r du sĂžker etter “pizzadeig oppskrift” pĂ„ nettet, dukker det opp hundrevis av forslag. Mange ser fine ut – helt til du oppdager en liten detalj i ingredienslisten: sukker.

“1 ts sukker for Ă„ hjelpe gjĂŠren i gang,” stĂ„r det som regel. Men det stemmer ikke – og jeg skal forklare hvorfor.
ree

Hvorfor sukker er en NO-GO


Mel inneholder naturlige sukkerarter – maltose og glukose – som gjĂŠren lever av.NĂ„r du elter deigen og gir den tid, bryter gjĂŠren ned stivelsen i melet, spiser sukkeret og produserer CO₂. Det er dette som fĂ„r deigen til Ă„ heve og utvikle smak.


Med andre ord: naturen ordner alt.Du trenger ikke hjelpe gjĂŠren – du mĂ„ bare gi den tid.



ree

Hva som skjer nÄr du tilsetter sukker


NĂ„r du legger sukker i deigen, setter du gjĂŠren pĂ„ hĂžyfart. I stedet for Ă„ spise sukkerartene som finnes naturlig i melet, gĂ„r den snarveien og spiser opp det tilsatte sukkeret. Dermed gjĂžr ikke gjĂŠren jobben sin i melet – den gjĂžr rett og slett ingenting

Og resultatet? En deig som mangler karakter.

Du mÄ forvente at resultatet blir:

  • Flat smak uten dybde

  • Kort fermenteringstid og svak struktur

  • For mĂžrk skorpe (karamellisert i stedet for bakt)

  • Mindre elastisk deig


Kort sagt: sukker þdelegger balansen mellom de fire ingrediensene som definerer ekte napolitansk pizzadeig – mel, vann, gjér og salt.


Pizza er hĂ„ndverk – ikke dessert.

Konklusjon


Neste gang du ser en oppskrift pĂ„ pizzadeig med sukker – scroll videre. Ekte pizzadeig trenger ikke snarveier. Bare tĂ„lmodighet.

NĂ„r du lar gjĂŠren jobbe naturlig, fĂ„r du den luftige, lette og smakfulle deigen slik de gjĂžr det i Napoli.Og det er akkurat slik vi har laget Wood Oven pizzamelblandingen – perfekt balanse, uten sukker, uten juks! Keep baking!

Kommentarer


bottom of page